HRVAT SE UKLESAO U POVIJEST MALTEŠKOG FUTSALA: „Osjećaji su predivni. Neopisivi”

Posted by

Kvalificiravši se u Glavnu rundu Lige prvaka, Luxol St. Andrews zlatnim se slovima upisao u historijske knjige malteškog futsala.

Pod trenerskom paskom Frane Despotovića – pod čijim se vodstvom već okrunio prvenstvenom titulom (2016./2017.), Kupom (2015./2016.) i dvama Superkupovima (2015./2016., 2016./2017.) – trijumfima je nad Diamant Linzom (7:1), Shkupijem 1927 (9:2) i Maccabi Tel-Avivom (4:3) proslavio povijesni plasman u daljnju fazu najprestižnijeg klupskog kontinentalnog natjecanja.

„Osjećaji su predivni. Neopisivi. Uspjeh posvećujem svima koji su vjerovali u mene od kojih najviše svojoj obitelji. Ponosan sam što sam dio Luxolove priče i zahvalio bih svima, posebno mojim Hrvatima Kristijanu Grbeši, Hrvoju Penavi, Nikoli Perkoviću i Alanu Sinovčiću što su me učinili ponosnim”, ekstatično je izjavio Frane Despotović nedugo nakon što je Luxol St. Andrews kolosalnim uspjehom osvijetlio i nacionalni obraz. Malteški futsal po prvi će put u povijesti imati svojeg predstavnika koji će jesen dočekati na europskoj pozornici.

„Ovo je za Maltu najveći uspjeh u povijesti i kao takav je već sam po sebi velik. Maltežanima mnogo znači naš europski rezultat. Idemo dalje”, vizionarski je poručio hrvatski stručnjak i iz objektivnog kuta sagledao igre svojih trupa koje su sa stopostotnim bodovnim učinkom prekoračile Preliminarnu rundu.

„Momci su odigrali veličanstveno. Toliko žara i predanosti bilo je u njihovoj igri da sam jednostavno presretan. Nemam ni najmanju zamjerku. Svima im javno zahvaljujem što su vjerovali do samog kraja.”

Premda je prvotno ždrijebom bio smješten u Skupinu 5 Glavne runde, Luxol St. Andrews ipak se neće susresti s hrvatskim Nacional Zagrebom, francuskim Garges Djibsonom i kosovskim Liburnom.

Budući da je armenski Leo izborio naredni ciklus Lige prvaka pa se posljedično trebao susresti s azerbejdžanskim Araz Naxçivanom, Luxol St. Andrews premješten je u Skupinu 8 s rumunjskom Devom, azerbejdžanskim Araz Naxçivanom i bosanskohercegovačkim Mostar SG Stakloradom jer Uefa zbog političke pozadine ne dopušta međusobne oglede azerbejdžanskih i armenskih klubova.

Naredna faza Lige prvaka na rasporedu je između 10. i 15. listopada 2017. godine.

foto: Joe Berg