NACIONALNI KUP: Objelodanjene propozicije natjecanja

Posted by

Hrvatski kup ljetos je preustrojen u vidu natjecateljskog modela. Dosadašnji završni format s osam klubova transformiran je u završnicu s četiri kluba.

Prema propozicijama za predstojeću sezonu, natjecanje se provodi u tri razine.

Kako se navodi u općim odredbama, na razini županijskih nogometnih saveza natjecanje se provodi na području pojedine županije. Isključujući klubove koji se natječu u prvoj i drugoj ligi, s područja županije nastupaju svi registrirani klubovi.

Natjecanje se potom provodi na razini sjeverne, istočne i južne regije. Pravo nastupa imaju pobjednici županijskih nogometnih saveza sa spomenutih regionalnih područja te prvoligaški i drugoligaški klubovi koji nastup u završnom dijelu natjecanja nisu osigurali prema koeficijentu uspješnosti u posljednjih pet godina.

Natjecanje prema regijama treba biti završeno do 31. prosinca 2017. godine. Pobjedničke momčadi iz svake regije stječu pravo nastupa u završnici Kupa.

Utakmice na županijskoj i regionalnoj razini igraju se prema jednostrukom sustavu, a parovi se određuju ždrijebom.

U završnici Hrvatskog kupa participira 16 klubova; 13 najuspješnijih klubova prema koeficijentu uspješnosti u posljednjih pet godina te tri regionalna pobjednika.

Kalendarski gledajući, osmina finala predviđena je za 20. i 21. veljače, četvrtfinale za 13. i 14. ožujka, a završnica za 14. i 15. travnja 2018. godine.

Osmina finala igra se prema jednostrukom sustavu natjecanja. Protivnici se određuju prema koeficijentu uspješnosti u posljednjih pet godina (1 – 16, 2 – 15, 3 – 14, 4 – 13, 5 – 12, 6 – 11, 7 – 10, 8 – 9).

Ako je broj bodova na tablici uspješnosti između klubova podjednak, odlučuje najbolji rezultat u posljednjoj godini natjecanja. Nadalje, gleda se koji klub ima bolji rezultat u prethodnim godinama i to godinu po godinu. U slučaju da su klubovi i dalje izjednačeni, odlučit će plasman u ligaškom prvenstvu u prethodnoj natjecateljskoj godini.

Četvrtfinale se igra prema jednostrukom sustavu natjecanja, a parovi se određuju ždrijebom. Domaćin je bolje plasirani klub prema koeficijentu uspješnosti.

Nakon četvrtfinala slijedi završni turnir s četiri kluba.

Polufinalni ogledi i finalni sraz igraju se prema jednostrukom sustavu natjecanja. Protivnici u polufinalu određuju se ždrijebom, a bolje plasirani klub prema koeficijentu uspješnosti je domaćin. Utakmica za treće mjesto se ne odigrava.

Tablica uspješnosti utvrđuje se posebno propisanim bodovanjem:

  • sudionik svakog kola regionalnog natjecanja – 1 bod
  • polufinalist regije – 2 boda
  • finalist regije – 2 boda
  • sudionik u osmini finala završnice – 3 boda
  • četvrtfinalist završnice – 3 boda
  • polufinalist završnice – 3 boda
  • viceprvak – 4 boda
  • prvak – 6 bodova.

Ako klub odustane od natjecanja, obrisat će mu se osvojeni bodovi u tekućoj i protekloj natjecateljskoj godini.

foto: Futsal Magazin (Vedran Tolić)