PRIMADONA OPTIMISTIČNA U VEZI SA ŽENSKIM FUTSALOM: „Sve je više naznaka kako se cilja prema mnogo boljim uvjetima”

Posted by

Tri su mjeseca protekla od završetka drugog izdanja Prve hrvatske malonogometne lige za žene. MC Plus nakon napetog se maratona uspeo na pobjedničko postolje, a širu javnost veseli što su se do svršetka natjecanja čak četiri kluba – Alumnus SC Flegar, Super Chicks, Split Tommy i MC Plus – noktima borila za titulu prvaka.

„Glavna razlika između prve i druge sezone bila jest u momčadskoj kvaliteti što konkretno znači da se veći broj igračica, koje igraju ili treniraju nogomet, odlučilo uključiti i natjecati za jednu od futsal ekipa u prvenstvu. Bilo je napeto do samog kraja, dakle bilo je zanimljivo igrati i gledati što je općenito dobro za razvoj popularnosti ženskog futsala. Druga je razlika bila u medijskoj pokrivenosti koja je ove sezone bila veća negoli prošle što se tiče članaka u medijima te na portalima”, detektirala je Splitova igračica Monika Conjar, no upozorila je i na očigledan kvalitativni jaz koji je vladao između gornjeg i donjeg dijela tabličnog poretka.

„Koncentracija kvalitete bila je poprilično razdvojena, odnosno velika je kvaliteta bila koncentrirana u prve četiri ekipe koje su činile gornju polovicu krajnje tablice. Ostale su momčadi u ligi ekipno i individualno bile na nižem rangu kvalitete.”

Konsenzus je većine bio kako će se Split Tommy i drugu sezonu zaredom okititi šampionskim naslovom. Ipak, branitelj titule prvaka posustao je u posljednjoj etapi prvenstvene kampanje.

„Naše su izvedbe kroz prvenstvo bile vrhunske, ali nepredvidljive. Individualna momčadska kvaliteta bila je najbolja uspoređujući je s ostalim ekipa što se ponekad jasno vidjelo na terenu. Međutim, ekipna igra i koncentracija ponekad su bile dobre, a ponekad i loše što je na kraju rezultiralo neosvajanjem prvenstva. Nismo bile uigrane i nismo često trenirale skupa. Unatoč svemu, smatram kako smo pokazale kvalitetnu igru koja će naredne sezone zasigurno biti još veća jer imamo novog trenera Alena Delponta, pravog znalca futsala, kazala je Monika Conjar i dometnula:

„Zahvalila bih Sanji Kačunić, Ivi Zokoviću i Milanu Čagalju, klupskim dužnosnicima koji su me doveli u Split Tommy i koji su mi zbilja sve omogućili da se osjećam kao doma. Svaka im čast na svemu što su nam omogućili. Vjerovali su u nas te su nas bodrili od početka do kraja. Najviše mi je žao što im nismo mogle uzvratiti tako da osvojimo prvenstvo, ali vjerujem kako ćemo iduće sezone ispuniti njihovu i našu želju!”

Naglasila je kako je ponajviše raduju pojedini znakovi koji navješćuju nedvojbeni napredak hrvatskog ženskog futsala.

„Nakon zadnjeg odigranog prvenstva, sve je više naznaka kako se cilja prema mnogo boljim uvjetima. Sada se već priča o tome da se natjecateljski sustav mijenja kako bismo kroz sezonu imale više utakmica. Sve vodi prema formiranju dugotrajnijeg prvenstva, ali i ženske reprezentacije koja je za muške već postojeća”, otkrila je.

Ženska izabrana vrsta uskoro će postati glavna tema Hrvatskog nogometnog saveza budući da Europsko prvenstvo za žene s premijernim početkom započinje 2019. godine.

„Vrlo mi je drago što će se formirati kontinentalna smotra za žene. Gledano u globalu, Europsko prvenstvo za žene mnogo će značiti za promociju ženskog futsala jer će se naveliko vidjeti kako su žene sposobne igrati futsal i koliko ga – kao i muškarci kojima je sve i više već omogućeno – zapravo vole igrati”, s iščekivanjem je zaključila Monika Conjar.

foto: Split Tommy (Duje Bonačić)