Saša Tomić: “Prezadovoljan sam svojim nastupima”

Posted by

Sudački arbitar Saša Tomić proteklih je nekoliko tjedana proveo u Južnoj Americi kako bi dijelio pravdu na Svjetskom prvenstvu u Kolumbiji koje se održalo od 10. rujna do 1. listopada. Generalni su utisci očekivani …

” Prvi dojam o Kolumbiji jest kako nije riječ o najsigurnijem mjestu na svijetu. Iznenadila me brojnost policije i privatnih zaštitara na ulicama te u trgovačkim kompleksima. Veliki je nesrazmjer bogatih i siromašnih jer su s jedne strane vidljivi sjaj i glamur, a s druge favele u kojima se živi na rubu egzistencije. Bez obzira na siromaštvo, u Kolumbiji žive ljudi vedrog i gostoljubivog duha koji uživaju u plesanju salse i rumbe, tradicionalnih kolumbijskih plesova. Što se prvenstva tiče, ono je bilo organizirano na vrhunskoj razini jer je sve bilo isplanirano u najsitnije detalje.”

Dnevni su rasporedi bili potpuno ispunjeni i slobodnog je vremena bilo na kapaljku …

” Posljednjih mjesec dana većinom su protekli  izvršavanjem profesionalnih obveza. Dnevni raspored unaprijed je bio zadan i od nas sudaca se očekivalo da ga se striktno pridržavamo. Dan je započinjao jutarnjim treningom nakon kojega bismo sa sudačkim instruktorima analizirali utakmice koje su bile odigrane prethodnog dana, a dobili bismo i delegiranje za utakmice koje slijede. Nakon popodnevnog odmora, suci, koji su delegirani, putovali bi u gradove u kojima se održavaju prvenstveni susreti.”

img-20161002-wa0004-1

Vrsnoća netom završenog prvenstva zadovoljila je mnoge …

” Opći je dojam kako se u Kolumbiji odigralo mnoštvo kvalitetnih utakmica s mnogo postignutih zgoditaka. Razlika između vrhunskih reprezentacija i onih manjih sve je manja pa su samim time i utakmice bile zanimljivije kako za gledanje tako i za suđenje. S obzirom na rano ispadanje Brazila i Španjolske, završnica je natjecanja bila iznimno neizvjesna. Argentina je zasluženo osvojila titulu svjetskog prvaka, iako je za većinu najbolji dojam ostavio Iran, reprezentacija koja se iskazala kao izuzetno fizički, tehnički i taktički moćna momčad.”

Nadležni sudački eksperti ne skrivaju zadovoljstvo sucima koji su se sjajno othrvali strahovitom pritisku …

” Kada se podvuče crta, sudački instruktori i kontrolori iznimno su zadovoljni postignutim rezultatima i mojim kolegama. Potpuno smo se pridržavali zadanih naputaka kako bismo, prije svega, zaštitili igrače od grubosti, a samim time i igru. Naravno, tijekom prvenstva potkrale su se i pokoje pogreške koje smo  s kontrolorima analizirali s ciljem kako nam se ubuduće ne bi ponavljale. Općenit zaključak Fifinog sudačkog odjela jest kako su delegirani suci u Kolumbiji potpuno zadovoljili.”

img-20161002-wa0003-1

Saša Tomić osobno je zadovoljan vlastitim prezentacijama te zadobivenim iskustvom …

” Prezadovoljan sam svojim nastupima, a potvrdu kako sam opravdao ukazano povjerenje dobio sam i od sudačkih instruktora. Biti sudionikom svjetskog prvenstva i predstavljati svoju zemlju i sebe osobno predstavlja vrh sudačkog poziva i moram kazati kako sam ponosan na sve što sam napravio. Nakon grupne faze natjecanja, izabran sam među dvadeset sudaca koji su sudili samu završnicu prvenstva. Konačna nagrada bila jest suđenje uzbudljivog četvrtfinalnog dvoboja između Irana i Paragvaja nakon kojega sam bio treći sudac na polufinalnoj utakmici u kojoj su se susreli Argentinci i Portugalci. Stečeno će mi iskustvo biti poticaj za nastavak sudačke karijere i ostvarenje novih uspjeha.”

Leave a Reply