Španjolska preko šesteraca izborila finale u ponajboljoj futsal utakmici ikad!

Posted by

Prije dvije godine, na EURO-u 2016. u Srbiji, u polufinalu su se susrele ove dvije iste momčadi kao i danas u Ljubljani. Međutim, tada je nedostajao Higuita, najbolji vratar prvenstva dosad.

Najbolja šansa u prvih pet minuta bio je udarac Zhamankulova s osam metara, ali je Paco Sedano odlično reagirao. Tri minute kasnije sjajan niz poteza Douglasa Juniora. Najprije je “ukrao” loptu na sredini terena pa odigrao dupli pas s Taynanom kojeg je i na kraju poslužio za 1:1.

Nakon toga duga pauza od uzbuđenja, a onda u 16. minuti lopta iz kornera pogađa Yesenamanova i odlazi u gol za 1:1. Minutu kasnije prijeti Douglas Junior iz blizine, ali Paco Sedan s(p)retno brani udarac. U 18. lopta “iz ničega” dolazi do Marca Tolre koji s preko deset metara zabija za 1:2.

Nakon početne opreznosti, u drugom poluvremenu gledatelji su vidjeli fantastičan pogodak kazahstanskog vratara Higuite koji je sa 17 metara zatresao gornji desni kut svog kolege na drugoj strani za 2:2. Niti minutu kasnije Pavel Taku s par metara upotpunjuje drugi preokret na utakmici za 3:2, a nakon treće asistencije Douglasa Juniora na utakmici.

Prvi sjajan individualni potez Španjolaca vidimo u 29. minuti kada Bebe maestralnom loptom iz auta na drugoj vratnici pronalazi Joselita koji pogađa za 3:3 na prazna vrata. Novi majstorski potez od strane Španjolaca vidi se u 34. minuti kada Pola otima loptu Nurgozhinu, dolazi ispred Higuite, a onda “špicom” sjajno trese malu mrežicu za 3:4.

Samo 80 sekundi prije kraja regularnog dijela Douglas Junior je na svoja tri asista nadodao i gol, s desetak metara, i to uz malo sreće, jer bi Paco Sedano bio vrlo vjerojatno obranio udarac da nije nekoga dirala i tako malo, ali dovoljno, preusmjerila loptu prema golu.

PRODUŽECI

Nakon samo 32 sekunde Yesenamanov je srušio Joselita što je bio šesti akumulirani prekršaj pa je Miguelin dobio prigodu da s nekih osam metara iskosa ponovno dovede svoju momčad u vodstvu. Njegov snažan udarac ipak je zaustavila vratnica. Malo kasnije, u 43. minuti, Miguelin se “iskupio” za taj promašaj sjajnim udarcem s 14 metara nakon kojeg je Higuita loptu samo preusmjerio u svoje rašlje – 4:5.

U 46. minuti nakon kornera sjajno se “otvorio” Marc Tolra, ali njegov topovski udarac sa sedam metara u ruku pogađa Higuitu. Minutu kasnije Douglas Junior šalje “bombu” u rašlje Španjolaca, ali Paco Sedano odlično odbija u korner, kao i šut Higuite u 48. minuti susreta. Međutim, odlični španjolski golman nije uspio obraniti udarac Zhamankulova s dva metra nakon sjajne asistencija Taynana.

ŠESTERCI

Miguelin 5:6, Taynan – brani Paco Sedano, Ortiz 5:7, Pershin 6:7, Lin 6:8

Ključni trenutak susreta –
Paco Sedano brani udarac Taynana

UEFA FUTSAL EURO – POLUFINALE

SUCI: Bogdan Sorescu (Rumunjska) i Alessandro Malfer (Italija)

KAZAHSTAN – ŠPANJOLSKA 6:8-6m, 4:4 (1:2)

Strijelci: 1:0 Taynan 8′, 1:1 Yesenamanov (ag) 16′, 1:2 Marc Tolra 19′, 2:2 Higuita 24′, 3:2 Taku 25′, 3:3 Joselito 29′, 3:4 Pola 34′, 4:4 Douglas Junior 39′, 4:5 Miguelin 43′, 5:5 Zhamankulov 48′

KAZAHSTAN: Higuita, Dovgan, Yesenamanov, Douglas Junior, Nurgozhin, Taynan, Zhamankulov, Sulemeinov, Pershin, Taku, Tursagulov, Orazov

Izbornik: Cacau

ŠPANJOLSKA: Paco Sedano, Ortiz, Pola, Rafa Usin, Joselito, Marc Tolra, Bebe, Adolfo, Lin, Sergio Lozano, Miguelin, Alex, Jesus Herrero

Izbornik: Jose Venancio Lopez

foto: UEFA