TIHANA NEMČIĆ JASNO I GLASNO: „Imamo priliku stvoriti kvalitetne temelje za hrvatski ženski futsal”

Posted by

S protekom su se vremena slegnuli i dojmovi u vezi s drugim izdanjem Druge hrvatske malonogometne lige za žene koje se okončalo sredinom veljače tekuće kalendarske godine. Razlike između prve i druge prvenstvene kampanje s nekoliko su gledišta bile očigledne, smatra Tihana Nemčić.

„Nažalost, prošlu sezonu nisam igrala jer sam još uvijek bila u Italiji. Međutim, poznavajući hrvatski ženski futsal, ove su sezone ekipe bile još više pripremljene te je došlo do pozitivne konkurencije. I medijski se, također, više pratilo što je svakako važno za razvoj sporta”, započinje Alumnusova kapetanica te se dotiče kvalitativne koncentracije prvenstva:

„Kvaliteta je najviše došla do izražaja među prve četiri momčadi koje su se značajno odvojile od ostalih ekipa na tablici. Velika je igračka – ekipna i individualna – razlika između timova na vrhu i onih ostalih. U budućnosti svakako treba težiti uključivanju većeg broja djevojaka u futsal. Posljedično će kvantiteta iznjedriti kvalitetu čime će natjecanje postati još zanimljivije.”

Tihanu Nemčić uobičajeno se naziva i poklisaricom hrvatskog ženskog futsala za koji se već godinama unazad bori zalaganjem za većom podrškom. Kako ističe, aktualno stanje ukazuje na polagano, ali sigurno buđenje javnosti.

„Ženski je futsal u našoj zemlji napravio veliki iskorak u posljednje tri godine. Hrvatski nogometni savez podupire ovaj projekt, nogometni klubovi futsal uključuju kao neku vrstu ‘dodatne pomoći’ u razvoju tehničko-taktičkih znanja i održavanju fizičke spreme igračica. Naposljetku, futsal klubovi koji treniraju isključivo futsal služe kao okosnica i štit da podrže sve ono što futsal predstavlja. Napredak je vidljiv ponajviše na terenu koji je gledateljima postao vrlo zanimljiv. Određene – iako još uvijek u manjini – ekipe pokazuju smisao za futsal igru; visoku razinu ekipnog futsal djelovanja izrazito je vidljiv kod Alumnusa, dok je individualna kvaliteta odlika Mc Plusa”, uočava pa sudeći s kritičkog stajališta naglašava kako u vezi s domaćim ženskim futsalom više nije pesimistična kao nekoć.

„Mediji su ove sezone napravili zaista dobar posao, iako se uvijek može posvetiti još više pažnje momčadima i igračicama koje nisu uvijek u vrhu i u prvom planu. Na početku smo stvaranja slike o ženskom futsalu i o nama ovisi kakva će ona biti kroz budući period. Imamo priliku da svojim ponašanjem, načinom promoviranja te djelovanjem na terenu stvorimo kvalitetne temelje za hrvatski ženski futsal.”

Početkom su travnja Uefini visokopozicionirani funkcioneri usvojili dekret u kojem su izglasali osnivanje Europskog prvenstva za žene. Samom su odlukom Izvršnog odbora krovne kuće europskog nogometa zatvorena, barem privremeno, usta dežurnih kritičara koji su Uefu optuživali kako svjesno marginalizira ženski futsal na kontinentalnoj razini. Tihana Nemčić ne sakriva zadovoljstvo donesenom odlukom, no napominje kako nije iznenađena jer, kako tvrdi, riječ je o ‘prirodnom tijeku razvoja sporta’. Više je zanima utemeljenje hrvatske ženske izabrane vrste.

„Iako još uvijek nije formirana, vjerujem kako će krovni savez podržati osnivanje ženske reprezentacije. Hrvatski nogometni savez uvijek je pratio i podupirao razvoj futsala među ženskom populacijom te je prepoznao napredak koji je ostvaren u tom segmentu. Smatram kako Hrvatska ima igračice za jednu kvalitetnu selekciju koja će moći parirati razvijenim reprezentacijama. Naravno, uz uvjet da reprezentaciju vode stručni ljudi koji su upoznati s problematikom ženskog futsala”, jasno poručuje.

Nesumnjivo je, a i dokazano kako futsal u sve većem broju privlači žensku populaciju. Međutim, učestalo se povlači pitanje mogu li se žene temeljito educirati prema pitanju trenerskog usavršavanja.

„Žene su u jednakom položaju kao i muškarci, barem što se tiče prilika koje im se pružaju za njihov osobni razvoj i obrazovanje. Na ženama je da se dokažu kao kompetentne za obavljanje određenih funkcija, a isto je tako i s trenerskim poslom. Ne bih htjela praviti nikakve razlike”, pojašnjava Tihana Nemčić te otkriva:

„Nogometna akademija Hrvatskog nogometnog saveza nudi zaista dobre edukacijske programe za sve one koji se potencijalno žele baviti trenerskim poslom bilo da se radi o nogometu ili futsalu.”