Zašto je Split Tommy klub dostojan poštovanja?

Posted by

„Dobro došli!” uz gostoljubive riječi dobrodošlice i gospodske manire dočekao nas je Splitov predsjednik Ivo Zoković na čiji smo se poziv odazvali kako bismo se uvjerili u klupsku veličinu splitskog diva.

U odnosu na prijašnje godine, pa i decenije, legendarna ikona dalmatinskog i hrvatskog futsala nije se drastičnije promijenila. Istina, Ivo Zoković više nije vlasnik prepoznatljivog brka, ali duhom i okom za detalje i dalje se uspješno opire zubu vremena.

Već 25 godina sjedi u predsjedničkoj fotelji kluba koji je jedino njemu svojstvenom snalažljivošću uzdigao do statusnog simbola nacionalnog futsala.

„Uh, mnogo je godina iza mene. Lagao bih ako bih tvrdio da na momente nisam umoran”, izustio je Ivo Zoković dok smo se stubištem uspinjali prema klupskim kancelarijama.

Uz duboki uzdah i očima ispunjenim elanom, najtrofejniji čelnik institucionalnog splitskog kluba nastavio je:

„Ipak, svaki put kada uđeš u klupske prostorije prožme te nekakva nova volja koja te gura naprijed kako bi klub u svim segmentima bio sve bolji. Želja mi je da napravim još nešto vrlo, vrlo značajno za klub.”

„Što?” znatiželjno smo upitali.

Otključavajući stožerni klupski ured, energično se okrenuo prema nama i decentno otkrio:

„Tommy Futsal Arena. Izgradnja naše vlastite dvorane iz dana u dan motivira me da budem uz klub.”

Ušavši u trofejnu riznicu, prepunu pokala među kojima je osobitim sjajem isijavalo osam veličanstvenih pehara namijenjenih državnom prvaku, Ivo Zoković predao se pred bujicom emocija.

„Za izdržati sve dosadašnje godine prepune financijskih, administrativnih i ostalih problema treba biti tvrdoglav i uporan. Uvijek biti u vrhu znači da moraš imati poprilično mnogo volje”, kazao je ne skrivajući ljubav prema klubu kojem je podario cijeli svoj život. Klubu koji mu je vječita, neiscrpna inspiracija.

„Od davnih dana nikome u hrvatskom sportu ne cvjetaju ruže. Svim je klubovima teško izdržati financijsku svakodnevicu. Godinama sam se borio, kucao na razna vrata nabavljajući sredstva za klub. Volio bih istaknuti tvrtke ‘Truman’, ‘Auto kuća Gašperov’, ‘Brodosplit inženjering’ i ‘Tommy’,  kompanije koje su svojevremeno čvrsto stale uz klub. Trebalo im je dokazati da smo klub koji zaslužuje povjerenje i koji će im se odužiti kroz prizmu državnih titula. To je razlog zašto je naš klub uvijek bio u vrhu. Oduvijek smo imali dobre pokrovitelje, odnosno mecene koje su u nama prepoznale istinski i pošteni rad”, rekao je silno ponosan pokazujući na Uefino službeno priznanje za treće osvojeno mjesto u Ligi prvaka koje je splitski velikan osvojio prije petnaest godina.

Fascinirani klupskom tekovinom u koju su utkane neprocjenjive ljudske vrijednosti, naišli smo na Sanju Kačunić. Upitana za organizaciju koja je neosporni forte Split Tommyja, klupska direktorica u dahu je odgovorila.

„Da biste danas kvalitetno poslovali, najvažnije je biti kvalitetno organiziran. Klub je kao i bilo koja tvrtka u kojoj se vrhunski rezultati postižu isključivo radom. Nekolicina nas zbilja se trudi kako bi Split Tommy u svim segmentima funkcionirao i kako bismo obavili sve što je potrebno što u pojedinim danima nalikuje nemogućoj misiji zbog siline obveza i raznih zahtjeva. Smatram da se na jednom mjestu, odnosno u sadašnjem klupskom rukovodstvu našla ogromna količina ljubavi i entuzijazma prema futsalu i da smo svakim danom sve bolji. Ni sami više ne priznajemo polovičnost i improvizaciju. Bez obzira na trud i ljubav, većina stvari ne bi bila moguća bez našeg sponzora. Tvrtka ‘Tommy’ uvela nas je u sasvim drugu priču i omogućila nam da kvalitetno radimo”, priznala je Sanja Kačunić.

Nakon što je glavni trener seniorskog tima Victor Acosta Garcia postrojio igrače na centru kultnih Gripa, izvršnom direktoru Milanu Čaglju postavili smo pitanje – koliko je novac zapravo neophodan u cijeloj priči?

„Novac je najbitniji u svemu. Bez njega ne možeš ništa. I profesionalni sport ima pomoć gradskih struktura, a pogotovo amaterski sport. Novac je nužan i stoga slava našem pokrovitelju Tommyju jer ima sluh za naš sport. Bez sponzora izuzetno je teško opstati. Gotovo pa nemoguće. Barem u slučaju razine na kojoj se trenutačno nalazi Split Tommy”, nedvosmisleno je poručio dobri duh klupskih ureda.

Dok pričamo o ljetošnjim igračkim pridošlicama u liku Tihomira Novaka i ostatka družine, dotaknuli smo se Splitovih strateških kratkoročnih i dugoročnih projekata.

„Posljednjih nekoliko godina ulažemo u klupski pomladak. U našoj djeci vidimo budućnost i upravo je stoga omladinski sektor označen kao najveći projekt Split Tommyja. Već je nekoliko naše djece u sastavu seniorske momčadi što dovoljno tumači o našem planu prema kojem će naša djeca jednog dana biti stupovi Split Tommyja”, rekao je Milan Čagalj nakon kojeg je riječ preuzela Sanja Kačunić.

„Djeca su naša budućnost i smatram da u njih treba svakodnevno ulagati i boriti se za svakog od njih pojedinačno. To su prekrasne, mlade osobe i kada vidim s koliko se energije i ljubavi prema klubu bore za svaku loptu, koliko im znači dres kluba koji su dobili i kako ga ponosno nose… Tu svaka priča prestaje. Ne bih htjela zaboraviti našu žensku ekipu. Naše su djevojke nešto posebno. Zahvalna sam im jer su mi donijele toliko sreće i nezaboravnih trenutaka na sportskom i osobnom planu. U narednom periodu napravit ću sve što je u mojoj moći da i ta priča samo napreduje i bude sve bolja i bolja. Ma najbolja”, obećala je.

Posjetili smo i ruševnu lokaciju na kojoj bi se trebala izdignuti Splitova velebna dvorana. Sve je još obavijeno velom tajne, ali Milan Čagalj ipak je ustupio nekoliko informacija.

„Ako Bog da i ako sponzor stane uz nas, a trenutačno je uz nas kao i uvijek dosad, plan je da napravimo svoju dvoranu koja je san svakog kluba. Izuzev Spaladium Arene, posljednja splitska dvorana izgrađena je 1979. godine. Mislim na Gripe koje unutar sebe imaju dvije dvorane. Koliko je dvoranskih sportova u Splitu? Milijardu. I da želiš raditi, ne možeš. Spriječen si. Stoga, vlastita nam je dvorana neophodna. Naša je inicijativa prošla kroz gradske urede, svakodnevno radimo na projektima kako bismo se sufinancirali iz europskih fondova. Prijavili smo se na nekoliko projekata jer naša bi dvorana posjedovala solarne panele te bi potrebne resurse crpila iz obnovljivih izvora energije. Uvjeren sam kako možemo napraviti pravu priču i napokon reći da imamo klub sa svjetlom budućnošću, klub koji može opstati i bez velikog sponzora jer bi nam dvorana jamčila redoviti priljev financijskih sredstava.”

Dojmom kako je Split Tommy pred još prosperitetnijim razdobljem, Sanja Kačunić na koncu našeg gostovanja ispratila nas je znakovitim riječima kako će splitski klub i dalje ulagati enormne napore u sadašnjicu i budućnost.

„Moj je moto da se uvijek može bolje. Kako? Radom, predanošću i stalnom angažiranošću. Jedino se tako može prema naprijed. Split Tommy živi je dokaz. Iz godine u godinu. S obzirom na pojedine projekte koji bi se u skorijoj budućnosti trebali realizirati, zaista vjerujem da ćemo svi biti sretni što smo dio Split Tommyja”, optimistično je zaključila Sanja Kačunić naš putopis o, kako bi kazao Ivo Zoković, hrvatskoj inačici ‘Real Madrida’…

foto: Futsal Magazin (Duje Bonačić)