ŽENSKI MESSI U FUTSALU: Ovo je tek prvi, ali značajan korak za naš sport

Posted by

Amanda Lyssa de Oliveira Crisostomo, poznatija kao Amandinha, za ženski futsal predstavlja ono što je Leo Messi u nogometu. Naime, ovog je kolovoza treći put zaredom proglašena najboljom futsal igračicom svijeta.

Profesionalac je postala sa 16 godina, a nakon osvajanja svjetskog naslova sa fakultetom, rekla je da jednom želi podignuti pehar namijenjen olimpijskom pobjedniku. Obzirom da je futsal dobio mjesto na Olimpijskim igrama mladeži koje se sljedećeg ljeta održavaju u Buenos Airesu, ne čudi da je Amandinha optimistična:

“Danas, moj najveći san je biti na Olimpijskim igrama i igrati futsal za svoju, brazilsku reprezentaciju. Naravno da želim osvojiti zlatnu medalju, ali i osjetiti duh OI-a koji imaš čak i kada gledaš na televiziji. Za nas u futsalu postoji nada da ćemo jednog dana zaigrati na OI i činimo sve kako bi pomogli da se to dogodi.”

Uključivanje futsala u Olimpijske igre mladeži (Youth Olympic Games) je ogroman korak, prava pobjeda za futsal, a s time se slaže i brazilska igračica:

“Ovo je tek prvi korak, ali on znači da će svi futsal igrači mlađi od 18 godina imati šansu sanjati kako mogu zaigrati na Olimpijskim igrama, a to je značajno. Nadam se da će ta mladež uspjeti odigrati spektakularni turnir. Ako to naprave, vjerujem da mogu pomoći u ostvarivanju ultimativnog cilja, a to je futsal na OI.”

Da je Amandinha zaljubljena u futsal, ne treba ni naglašavati:

“To je tako intenzivan sport. U par sekundi možeš iz obrane u napad i obrnuto, a ima i mnogo golova. Sport je to koji može oduševiti gledatelje. Atmosfera je uvijek odlična i gledateljima je teško mirno sjediti, dok gledaju susret na parketu. Kao sportašu, to je uvijek sjajno vidjeti.”

Ova brazilska igračica vjeruje kako s pravim sustavom i medijskom pokrivenošću, futsal može postati popularan koliko i “stariji brat” – nogomet:

“Upravo je globalna pojava na televizijama ono što futsalu nedostaje, a to bi dobio dolaskom na OI. Pogledajte samo koliko dobra su OI napravile za ženski nogomet. Futsal može pratiti taj put. Uvjerena sam da bi futsal dobio mnogo simpatizera ulaskom u program Olimpijskih igara.”

Što reći, osim da bi bilo krasno vidjeti futsal turnir na Olimpijskim igrama. Kako stvari stoje, vrlo smo blizu tome…

foto: urban pitch